Stagelopen en afstuderen bij Securify.

Onderzoek privacy en anonimiteit voor journalistiek

Inleiding

Stel dat je een journalist bent in een land waar privacy schaars is. Je wilt de wereld op de hoogste stellen van bepaalde informatie, alleen dit via normale wegen communiceren zou je in gevaar brengen. Hoe kun je als journalist zowel je privacy als anonimiteit beschermen bij het naar buiten brengen van informatie? Kan je het best een anonimiteitsnetwerk zoals TOR gebruiken? Of is het beter om direct een versleuteld mailtje te sturen?

Opdrachtomschrijving

Tijdens deze opdracht onderzoek je welke opties er zijn voor veilige communicatie met de buitenwereld. Naast het onderzoeken van de technische mogelijkheden wordt ook onderzocht wat de ervaring is van mensen die dit in real-life hebben meegemaakt. Het kan in bepaalde landen bijvoorbeeld onverstandig zijn om een anonimiteitsnetwerk te gebruiken, omdat daar op wordt gemonitord. In dit geval is het beter om dataverkeer te gebruiken dat niet opvalt tussen de rest van het dataverkeer.

De deliverable is een overzicht van de beste opties voor mensen in verschillende regimes. Elke optie heeft een stappenplan die een journalist zonder technische kennis houvast kan geven om een veilig communicatiekanaal op te zetten. Verder wordt uitgelegd hoe de rest van de wereld een bijdrage kan leveren.

Eisen/wensen

•   Heeft affiniteit met cyber security en is hier los van school mee bezig.
•   Heeft passie voor vrijheid en wil de wereld een betere plek maken.
•   Kennis van cryptografie of anonimiteitsnetwerken is een prĂ©.

Keywords: Privacy, anonimiteit, cryptografie, vrijheid

Work with us →