Cryptovaluta hebben in de afgelopen vijf jaar Ransomware-as-a-Service (RaaS) tot een solide crimineel verdienmodel gemaakt. Volgens de politie lopen de geëiste en uitbetaalde bedragen in ransomeware-aanvallen in Nederland in de miljoenen euro's. De wereldwijde schade wordt geschat op miljarden euro's per jaar, met een scherpe stijging in de afgelopen jaren door de opmars van RaaS en Big Game Hunting. Er wordt vanuit gegaan dat slachtoffers van aanvallen met ransomeware in 70 procent van de gevallen losgeld betalen om weer over hun gegijzelde spullen te beschikken.
Volgens het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is het cybercriminele ecosysteem inmiddels een volwassen, wereldwijde economische sector geworden, die de digitale veiligheid in toenemende mate bedreigt. Want ransomeware is niet het enige probleem. Er zijn bijvoorbeeld ook phishing-aanvallen, sabotage en spionage, CEO-fraude, identiteitsdiefstal. Kortom: de dreiging is permanent aanwezig. Criminele hackers, cybercriminele dienstverleners en autonome groepen worden steeds professioneler en hebben steeds betere middelen tot hun beschikking. Vrijwel elke stap voor het plegen en het beschermen van cybercriminaliteit wordt inmiddels als commerciële dienst aangeboden: Cybercrime-as-a-Service. Overheden, bedrijven en organisaties ontkomen er niet meer aan hun digitale veiligheid hoge prioriteit te geven, domweg om hun voortbestaan veilig te stellen.
CyberSecurity Jaarprogramma
Met een nieuwe service wil Securify organisaties helpen de digitale weerbaarheid en cybersecurity in brede zin op een hoger niveau te brengen én te houden: het CyberSecurity Jaarprogramma. Inzet van het jaarprogramma is alle relevantie digitale risico's in kaart brengen, door uitgebreid testen de status van de beveiliging van alle onderdelen van het ICT-landschap te beoordelen en vervolgens advies uit te brengen over wat er moet gebeuren om de beveiliging te verbeteren. Daarnaast treedt een team van specialisten van Securify als sparringpartner op die met de juiste expertise en een scherp gespecialiseerd oog - het hele jaar door - de cybersecurity in de gaten houdt. Dat is in het bijzonder van belang als veranderingen in het ICT-landschap plaats gaan vinden. Het testen van bestaande en nieuwe applicaties, systemen en netwerken speelt een cruciale rol in het Jaarprogramma. Tijdens de bouw van nieuwe applicaties en systemen kijkt het team bij voorkeur mee hoe de beveiliging vorm krijgt op het moment voor live-gang. En niet pas achteraf.Binnen veel organisaties vinden voortdurend allerlei veranderingen plaats die ook impact hebben op de digitale veiligheid van de organisatie. Denk aan de uitrol van een nieuw kassa-systeem, de overstap naar een nieuw financieel pakket of een outsourcingstraject. Tijdens zulke grote en kleine veranderingen krijgt de cybersecurity niet altijd de aandacht die het verdient. In het CyberSecurity Jaarprogramma volgt een team van specialisten van Securify de ontwikkelingen en veranderingen in het IT-landschap op de voet en houdt het de vinger aan de pols.